[./begin_3koppenbeeld1.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
(c) Dirk Jan
Het Keljerken van DG...
Alfons HUYLEBROECK (1910 - 1990)
Weetjes....
Fons HUYLEBROECK werd geboren in Aalst op 7 juli 1910, als jongste uit een gezin van acht kinderen. Hij liep lagere school in St.Camillus, in de Sint Camielstraat.

Vanaf zijn 10de jaar ging hij naar de Aalsterse kunstacademie. Hij leerde er tekenen en volgde ook les in de beeldhouwklas bij leraar Van Biesbroeck. Later kreeg hij er ook les van Gust Van Der Meersche. Hij voelde zich immers meer aangetrokken tot de derde dimensie en werd steenkapper van beroep.
Tussen 1924 en 1934 werkte hij bij Leon De Vos, eveneens beeldhouwer, in de Dirk Martensstraat.
Samen maakten zij een maquette van de Sint Martinuskerk, die nu nog steeds te zien is in het Stedelijk Museum.

Toen Leon De Vos stopte als beeldhouwer ging Fons werken bij een beeldhouwer in Brussel die beelden moest maken voor de wereldtentoonstelling van 1935. Deze beelden van ca. 3 meter hoog werden gemaakt in blauwe hardsteen en sieren nog steeds de Eeuwfeestpaleizen in Brussel.

Nadien ging Fons werken bij de bekende beeldhouwer Pierre De Soete in Brussel. Er kwamen artiesten van alle slag over de vloer.
Toen in 1935 zijn moeder stierf maakte hij zijn eerste dodenmasker. Het gelaat van zijn moeder werd vereeuwigd in was. Nadien heeft hij op bestelling nog vele dodenmaskers gemaakt.

Fons en zijn echtgenote gingen vanaf 1941 wonen in nummer 1 van het Onze Lieve Vrouwwstraatje, nabij de Houtmarkt.
Op vraag van Baron Parelli maakte hij een buste van Hitler en reisde hij naar Parijs voor een portret van de Franse eerste minister Laval.
Hij begon een klein ateliertje, zelf gebouwd achter zijn huisje, en kreeg meer en meer succes.  Hij verbouwde zijn huisje en maakte op het gelijkvloers een tentoonstellingsruimte. Met overschotjes ivoor van bij Pierre De Soete sneed hij portretten voor ringen, borstspelden, medaillions, enz.

In 1948-1949 heeft hij 48 ornamenten gekapt (kapitelen en steunpilaren van de vensters) voor het Aalsters landhuis.

In 1951 maakte hij het 'Drie Koppenbeeld'.

Vanaf 1962 legde Fons Huylebroeck zich vooral toe op vrij werk, zoals plaketten en trofeeën voor sportclubs (o.a. Okapi), bas-reliëfs zoals van De Smet in de Zwarte Zustersstraat of van Jan Frans Vonck aan de zijgevel van de kerk in Baardegem, en Gust Van Den Stock (Gust Keeès) aan de kaaswinkel in de Molendries. Ook het bas-relief van Alfred Kelders (1874-1956), ereburger van Aalst en stichter van de dekenij Kattestraat, is van zijn hand.
Hij schilderde ook en sloeg koperplaten.....

Zijn werken in hout, steen, marmer, gips, aluminium, ivoor, koper, ... hebben meestal een traditionele vormgeving en ademen sereniteit.

Fons Huylebroeck overleed in 1990.