[./begin_weetjes.html]
[./weetjes_vervaardiging3.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
(c) Dirk Jan
Het Keljerken van DG...
De film van de vervaardiging...
De gerst is een onzer graangewassen. Wij zullen er mout van maken, de grondstof die de basis vormt voor het vervaardigen van bier.
Daar wij van zuiverheid houden, wassen wij de gerst vooraleer ze te gebruiken. Wij weken haar in zuiver water en spreiden haar vervolgens uit in een niet te dikke laag op de kiemvloer. Dank zij de samengevoegde werking van de lucht en de vochtigheid gaat zij kiemen. Zij vormt zich hierdoor om in een suikerhoudende stof: het
mout.
Vervolgens wordt het mout uitgespreid in een grote zaal waarvan de vloer bestaat uit een zeer dichte rooster waardoor warme lucht aangevoerd wordt om het kiemen te doen ophouden en het mout te drogen.In onze maalderij wordt het mout tot bloem gemalen. Wij mengen ze met lauw water en verwarmen deze mengeling in de grote blinkende ketels onzer brouwzaal, teneinde een goudgele en sterk gesuikerde vloeistof, het wort, te bekomen.
  
Weetjes....